Noi cei din AA, am ajuns aici pentru că în cele din urmă am renunțat să mai încercăm a ne controla băutul. Detestam să admitem că nu vom putea niciodată să bem controlat. Apoi am auzit de la alți membri AA că eram bolnavi. (Ani de zile am bănuit asta!). Am descoperit că mulți oameni au suferit, asemeni nouă, din cauza acelorași sentimente de vinovăție, singurătate și deznădejde. Am descoperit că aveam aceste sentimente pentru că sufeream de alcoolism.

Am decis să încercăm a ne confrunta cu ceea ce alcoolul a făcut din noi. Iată câteva din întrebările la care am încercat să răspundem cu onestitate. Dacă am răspuns cu DA la patru sau mai multe întrebări, însemna că aveam mari probleme cu băutul. Vedeți cum este în cazul dumneavoastră. Rețineți că nu este nici o rușine să recunoașteți faptul că aveți o problemă.

 

1.Ați încercat vreodată să renunțați la băut pentru o săptămână sau mai mult , dar n-ați reușit decât câteva zile?

Majoritatea dintre noi cei din AA am făcut tot felul de promisiuni nouă și familiilor noastre. N-am putut să ne ținem de ele. Apoi am venit la AA. Membrii AA ne-au spus: “Încearcă doar să nu bei azi”. (Dacă nu bei azi, n-ai cum să te îmbeți azi).

Ο   DA         Ο  Nu

 

2.Vă doriți ca oamenii să-și vadă de treburile lor și să nu se mai lege de faptul că beți – să înceteze a vă spune ce să faceți?

În AA noi nu spunem nimănui să facă nimic. Noi doar vorbim despre cum am băut, necazurile în care am intrat și cum am încetat să bem. Vom fi bucuroși să vă ajutăm dacă doriți asta.

Ο   DA         Ο  Nu

 

3.Ați schimbat vreodată băuturile în speranța că asta vă va împiedica să vă mai îmbătați?

Ο   DA         Ο  Nu

 

4.Ați simțit nevoia, în ultimul an, de a bea de dimineață pentru a vă putea trezi?

Aveți nevoie de băutură pentru a începe o nouă zi sau pentru a opri tremurăturile? Aceste este un semn aproape sigur că nu sunteți un băutor „social”.

Ο   DA         Ο  Nu

 

5.Îi invidiați pe cei care pot bea fără să aibă necazuri?

În diverse împrejurări, cei mai mulți dintre noi ne-am întrebat de ce nu eram ca majoritatea oamenilor, care într-adevăr puteau bea sau renunța.

Ο   DA         Ο  Nu

 

6.Ați avut probleme legate de băut în ultimul an?

Fiți sinceri! Mediciin spun că dacă aveți probleme cu alcoolul și continuați să beți, lcrurile se vor înrăutăți – niciodată invers. În cele din urmă veți muri sau veți ajunge internat pentru tot restul vieții. Singura speranță este de a înceta băutul.

Ο   DA         Ο  Nu

 

7.Băutul v-a cauzat necazuri în familie?

Înainte de a veni la AA, cei mai mulți dintre noi spuneam că bem din cauza problemelor și a celor de acasă. Nu ne dădeam seama că doar băutul nostru înrăutățea totul. El n-a rezolvat niciodată nimic și în nici o privință.

Ο   DA         Ο  Nu

 

8.Ați încercat vreodată la petreceri să obțineți ceva de băut în “plus” pentru că ceea ce s-a servit nu va fost de ajuns?

Mulí dintre noi obi;nuiam s[ mai bem câteva pahare încă de acasă dacă știam că va fi o petrecere de acest fel. Iar dacă băutura nu era servită suficient de repede, ne duceam în altă parte pentru a bea mai mult.

Ο   DA         Ο  Nu

 

9.Vă spuneți, în sinea dumneavoastră, că vă puteți opri oricând din băut, deși vă tot îmbătați chiar dacă nu vreți asta?

Mulți dintre noi ne amăgeam cu gândul că beam pentru că așa voiam. Când am ajuns la AA am aflat că, odată ce începeam să bem, nu ne mai puteam opri.

Ο   DA         Ο  Nu

 

10.Ați lipsit de la serviciu sau de la școală din cauza băutului?

Mulți dintre noi rcunoaștem acum că de multe ori ne scuzam prin telefon că eram „bolnavi” când de fapt eram mahmuri sau beți.

Ο   DA         Ο  Nu

 

11.Vi se întâmplă să se rupă „filmul”?

Prin “ruperea filmului” înțelegem acele ore sau zile de bețíe din care nu ne mai amintim nimic. Când am ajuns la AA, am descoperit că acesta era un semn sigur că beam ca alcoolicii.

Ο   DA         Ο  Nu

 

12.Ați simțit vreodată că viața dumneavoastră ar fi mai bună dacă n-ați fi băut?

Mulți dintre noi am început să bem pentru că băutul părea să ne facă viața mai bună, cel puțin pentru o vreme. La vremea când am intrat în AA ne-am simțit prinși într-o capcană. Beam ca să trăim și trăiam ca să bem. Eram sătui de o asemenea viață. 

Ο   DA         Ο  Nu

 

Care vă este scorul ?

Ați răspuns cu DA la patru sau mai multe întrebări? Dacă da, probabil aveți probleme cu alcoolul. De ce spunem asta? Deoarece mii de membri AA au spus asta timp de mulți ani. Ei au descoperit adevărul despre sine – la modul dur.

Însă din nou, numai dumneavoastră puteți decide dacă AA vă este de vreun folos. Încercați să aveți mintea deschisă în fața acestui subiect. Dacă rîspunsul este DA, vom fi bucuroși să vă arătăm cum ne-am oprit noi din băut. Căutați-ne.

AA nu promite să vă rezolve problemele vieții. Dar vă putem arăta cum învățăm noi să trăim fără a bea, “în fiecare zi la timpul ei”. Stăm deoparte de acel „prim pahar”. Dacă nu există primul pahar, nu poate exista al zecelea. Iar când am scăpat de alcool am descoperit că viața devine mult mai ușor de stăpânit.