Cum înțelegem anonimatul

“Anonimatul este baza spirituală a tuturor tradițiilor noastre, amintindu-ne neîncetat să plasăm principiile înaintea personalităților.”

Care este scopul anonimatului în Alcoolicii Anonimi? De ce este atât de des considerat ca fiind singura și cea mai mare protecție pe care o are comunitatea pentru a-și asigura continuitatea existenței și dezvoltarea?

Dacă privim istoria AA, de la începuturile sale din 1935 până în prezent, devine clar că anonimatul servește două funcții diferite dar totuși la fel de vitale:

La nivel personal, anonimatul asigură protecție tuturor membrilor împotriva identificării drept alcoolici, o protecție deseori foarte importantă pentru cei nouveniți.

La nivelul public al presei, radioului, telviziunii și a altor tehnologii media cum ar fi Internetul, anonimatul subliniază egalitatea tuturor membrilor comunității, stopându-i pe cei care altfel ar putea exploata apartenența lor la AA pentru a obține faimă, putere sau interese personale.

La utilizarea mediei digitale, membrii AA sunt răspunzători pentru propriul anonimat și al celorlalți. Atunci când postăm, ar trebui să ne asumăm faptul că postăm la nivel public. Când renunțăm la propriul anonimat în aceste forumuri, este posibil să rupem în mod inadecvat anonimatul altora.

 

Anonimatul interpersonal

De la bun început, AA a promis anonimatul personal al tuturor celor care participă la întrunirile sale. Deoarece fondatorii săi și primii membri erau ei înșiși alcoolici în recuperare, ei au știut din proprie experiență cât de rușinați erau majoritatea alcoolicilor din cauza băutului lor, cât de speriați sunt de expunerea publică. Stigmatul social al alcoolismului era mare, iar acei membrii de la începuturi au re4cunoscut că era imperativă o asigurare fermă a confidențialității, dacă se voia succesul în atragerea și ajutorarea altor alcoolici pentru a ajunge la abstinență.

De-a lungul anilor, anonimatul s-a dovedit a fi unul din cele mai mari daruri pe care AA îl oferă alcoolicului aflat în suferință. Fără el, mulți n-ar fi participat niciodată la prima lor întrunire. Chiar dacă stigmatul a scăzut într-o anumită măsură, majoritate nouveniților încă mai consideră dureroasă admiterea propriului alcoolism, astfel că acest lucru este posibil doar într-un mediu protejat. Anonimatul este esențial pentru această atmosferă de încredere și deschidere.

Pe cât de valoroasă este intimitatea pentru noii membri, este de remarcat că majoritatea lor sunt nerăbdători să împărtășească cu familiile lor bucuria apartenenței la AA. Oricum, o asemenea dezvăluire este întotdeauna o alegere proprie: AA ca întreg caută să asigure membrilor săi individuali intimitatea și protecția în măsura dorinței lor, în ce privește apartenența la comunitate, dat întotdeauna înțelegând că anonimatul la nivelul presei, radioului, televiziunii și a altor tehnologii media precum Internetul este crucială pentru abstinența și dezvoltarea noastră continuă – atât la nivel personal cât și la nivelul grupului.

 

Anonimatul la nivel public

După primii săi ani de succes, comunitatea a atras o atenție mai favorabilă în presă. Articole elogioase despre AA au apărut în reviste și ziare în întreaga țară. Cu fiecare nou articol, prestigiul AA a crescut. În acele zile, toți se temeau încă de consecințele dezvăluiri publice și astfel primele articole de presă au avut grijă de anonimatul membrilor, pentru protecția lor.

Pe măsură ce a crescut conștientizarea publică în ce privește alcoolismul, a scăzut stigmatul și curând unii membri AA au început să-și declare public apartenența prin media. Unul din primii care a procedat așa a fost un celebru jucător de baseball a cărui revenire a fost atât de spectaculoasă încât presa a atras atenția asupra succesului său în lupta cu alcoolul. Fiind convins că ar putea ajuta AA-ul prin dezvăluirea apartenenței sale, el a discutat aceasta în mod deschis. Până și fondatorii AA au aprobat atitudinea sa pentru că pur și simplu nu experimentaseră, încă, prețul unei asemenea publicități.

Pe urmă alți membri au decis să-și rupă anonimatul în media – unii motivați de bunăvoință, alții de interese personale. Unii membri au născocit scheme pentru a lega apartenența lor la AA de tot felul de afaceri, asigurări, comerț, așezăminte numite “ferme de abstinență”, chiar și o revistă de temperanță, pentru a numi doar câteva.

Celor care conduceau AA-ul nu le-a luat prea mult timp să-și de-a seama că zeloșii dar și cei cu interese proprii care rupseseră anonimatul, ar putea foarte repede să pună în pericol reputația greu câștigată de comunitate. Au constatat că dacă o persoană a făcut o excepție, alte excepții ar putea urma în mod inevitabil. Pentru a asigura unitatea, eficiența și bunăstarea AA-ului, anonimatul trebuyia să fie universal. Era păzitorul a tot ceea ce reprezenta AA.

Mai recent, apariția noilor forme de comunicație electronică, cum ar fi rețelele sociale oferă mijloace noi pentru purtara mesajului AA către public. Comunicațiile moderne se desfășoară prin metode ale înaltei tehnologii, relativ nerestricționate și cu o evoluție rapidă. Protejarea anonimatului este o preocupare majoră pentru membrii AA care accesează internetul în număr din ce în ce mai mare.

Subliniind egalitatea tuturor membrilor AA - și unitatea sacopului comun al recuperării lor din alcoolism – anonimatul servește ca bază spirituală a comunității. În 1946 Bill W., cofondatorul nostru, scria: “Cuvântul ’anonim’ are pentru noi o semnificație spirituală imensă. Subtil dar puternic, ne reamintește că trebuie mereu să plasăm principiile înaintea personalităților; că am renunțat la glorificarea personală în public; că mișcarea noastră nu doar predică ci chiar practică smerenia adevărată”.

 

Anonimatul în mediul online

Alcoolicii Anonimi nici nu aprobă și nici nu se opun utilizării mediului online și a site-urilor de rețele sociale. Cu toate acestea, realizăm pericolele care pot apărea cu încălcarea anonimatului pe Internet în cadrul acestor site-uri.

Site-urile de pe Internet și rețelele de socializare sunt declarate a fi zone publice. Deși utilizatorii creează conturi și utilizează nume de utilizator și parole, o dată ce sunteți pe site, acesta este un mediu public în care membrii AA și non-AA se amestecă. Atâta timp cât indivizii nu se identifică ca membri AA, nu există un conflict de interese. Cu toate acestea, dezvăluirea dvs. ca membru AA folosind numele dvs. complet și/sau o asemănare, dezvăluirea emailului personal care conține sau nu numele dumneavoastră complet, a numărului de telefon de acasă sau mobilul propriu sau o fotografie cu fața la vedere, ar fi contrară spiritului celei de-a unsprezecea tradiții a Alcoolicilor Anonimi.

Este recomandabil să nu participați ca membru cu numele complet la niciun forum/grup intitulat “Alcoolicii Anonimi” sau AA, chiar dacă există o clauză de respingere a responsabilității. De asemenea, este recomandabil să nu dezvăluiți că sunteți membru al AA. nicăieri în mediul online. Dacă alegeți să vă alăturați unui grup pentru persoanele în recuperare, discutați în termeni generali despre recuperare, pași etc.

Este recomandabil să nu postați un mesaj pe "peretele" cuiva despre întâlniri, abstinență sau AA. Să nu publicați imagini cu cei din AA dacă nu aveți permisiunea lor. Dacă sunt publicate imagini, este recomandabil să nu etichetați/identificați persoanele după numele complet și apoi să vă asigurați că aceste fotografii pot fi vizibile numai de către prietenii dvs. Atunci când creați un eveniment legat de AA pe site, asigurați-vă că este privat, astfel încât prin invitații să nu fie spart anonimatul dacă unii decid să participe. Faceți ascunsă lista de invitați a unui eveniment legat de AA. Nu publicați în zone publice datele personale ale dumneavoastră sau a altor membri AA! Anonimatul este foarte important pentru viața noastră personală și pentru viața comunității AA.