Întrebarea la care se caută cel mai des răspuns la noi este:

Ce să fac în legătură cu consumul alcoolicului din viața mea?

Așa că vă scriem aici... celor apropiaţi alcoolicului... cu speranţa dar şi cu dorinţa că ceea ce găsiţi pe acest site vă va ajuta să înţelegeţi mai bine aspectele legate de boala alcoolismului şi modul în care această boală afectează întreaga familie. Cum asta? Există simptome identificabile ale alcoolismului ca boală de familie. Fiecare membru este afectat. Într-o familie sănătoasă există anumite reguli pe care le respectă atât părinţii, cât şi copiii în viaţa lor de zi cu zi. Dar, în familia unui alcoolic nu există reguli sau regulile există dar sunt dependente de alcoolic. Ceea ce a fost permis ieri este intrezis astăzi. Cei mai mulţi dintre noi ştim că o relaţie implică un oarecare efort, un proces de cerere şi ofertă. Alcoolicul e preocupat doar de consumul său; relaţiile interpersonale nu intră, astfel, în prim plan. Acest lucru poate fi frustrant pentru tine, ca soţie sau parteneră a alcoolicului. “Încerc să mă înţeleg cu soţul meu, dar nu are nici un sens, cred că este ceva ce nu fac cum trebuie”. În momentul în care alcoolicul te vede învinovăţindu-te şi simţindu-te “de nimic”, va şti cum să profite de acest lucru şi să te menţină în dezechilibru. Vina este transferată şi partenerul îşi acceptă responsabilitatea. Nu mai ai grijă de sentimentele sau nevoile tale, dar trăieşti într-o continuă dependenţă faţă de comportamentul alcoolicului. Toate suişurile şi coborâşurile din viaţa ta sunt simple reacţii la acţiunile acestuia. Cu cât trăieşti mai mult în aceste condiţii, cu atât mai tulburate vor fi gândirea şi caracterul tău. În esenţă, contribui fără să vrei la boala alcoolicului. Dar îi lăsăm aici pe membrii grupurillor Al-A-Non să vă împartășească din experiența lor...

Mulţi dintre noi care suntem apropiaţi unui alcoolic, am simţit, uneori, că oarecum suntem vinovaţi pentru problema lor cu alcoolul. Nu suntem! Cu toate încercările, eforturile pline de furie sau frică, de a face ceva în legătură cu asta sau cu problemele ce rezultau din aceasta pot doar să înrăutăţească lucrurile. De fapt mulţi membri Al-Anon au învățat că: „O problemă în legătură cu băutul în familie poate fi mai bine recunoscută prin comportamentul celor care trăiesc cu un alcoolic, decât de alcoolic însăşi...”

Se pare că orice am încerca, de foarte puţine ori vom reuşi să facem îmbunătăţiri durabile. Cu toate acestea persistăm în eforturile noastre futile. După ani de experienţe dureroase nenumărate, in Al-Anon am reuşit să realizam că unele din atitudinile și comportamentele noastre, deşi sunt comune, nu sunt folositoare. Când ne uitam în trecut la eforturile noastre de a face față problemei consumului de alcool al altei persoane apropiate nouă, ne dăm seama că mulţi dintre noi au propriile reacţii cel putin ciudate... Însă, da, ajutorul este posibil pentru tine... Trebuie să fi conștient de persoana care ai devenit. Trebuie să știi că ești singura persoană care îți poți schimba atitudinile proprii. Această schimbare poate să se reflecte benefic asupra copiilor tăi.

Deoarece părinții sunt prima sursă de socializare și educare pentru cei mai mulți copii, ei sunt de asemenea și ultimul punct de referință pentru copii, în acțiunea lor de explorare a lumii. Imaginează-ți efectul pe care îl are modelul de părinte alcoolic asupra felului în care înțelege copilul o relație. În timp ce alți copii trăiesc cu încurajări, laude, acceptare, îngăduință, corectitudine și onestitate, copilul alcoolicului trăiește cu ostilitate, criticism, frica, gelozie și autocompătimire. În timp ce alți copii trăiesc în prietenie și învață că lumea este un loc frumos în care poți să trăiești, copilul dintr-un cămin alcoolic trăiește în ostilitate și crede că lupta este singura cale de a se relaționa.

Ciclul reacțiilor negative și distructive este tocmai boala familiei. Aceasta este tragedia alcoolismului și scopul acestui program (AlAnon) este de a ajuta familiile alcoolicilor. Acesta începe prin a-i învăța pe membrii familiei cum să-și recâștige controlul asupra propriilor vieți."

Programele AlAnon și AlAteen vă pot ajuta... Pentru mai multe informații în acest sens puteți contacta comunitatea AlAnon chiar aici... în pagina de contact selectând la contact AlAnon.

Desigur, având în vedere toate acestea... probabil ați realizat că nu puteți dumneavoastră să-l determinați nicicum pe un alcoolic să facă ceva... și de altfel nici nu este indicat. Dacă însă alcoolicul din viața dumneavoastră a decis să facă ceva... îl puteți îndruma către noi sau ne puteți contacta în așa fel încât un membru al nostru să îl contacteze și să se întâlnească cu el, să discute despre cum am fost, cum suntem ce putem face și ce nu putem face să-i venim în ajutor. Este bine de știut că Programul Alcoolicilor Anonimi este pentru acei alcoolici care doresc să se oprească din băut însă nu reușesc singuri.

Este bine să vă amintiți că nu a ales el să fie bolnav, că el singur nu poate să facă ceva pentru a se însănătoși și cu atât mai mult nici dumneavoastră nu aveți puterea să-l însănătoșiți... Noi spunem că există po soluție... condiția este ca el să dorească să facă ceva. 

Și da... Știm că acest gând vă va face bine... Vă îmbrățișăm, vă mulțumim și vă suntem recunoscători pentru gândurile bune și implicarea pe care le aveți... Viața lângă un alcoolic este foarte grea... și de asta vă recomandăm să faceți ceva pentru dumneavoastră chiar dacă alcoolicul nu vrea să facă nimic...   Contactați AlAnon.  www.alanon.ro